Zwarten en indianen VS krijgen genoegdoening

Zwarte boeren en indianen in de Verenigde Staten zijn dichtbij het treffen van een schikking met de Amerikaanse regering, die zij beschuldigen van decennialange discriminatie en diefstal.

Vrijdag nam de Senaat wetgeving aan waarmee omgerekend bijna negenhonderd miljoen euro beschikbaar wordt gemaakt voor schadevergoedingen voor zwarten die door het ministerie van landbouw zijn gediscrimineerd. Voor Amerikaanse indianen, wier inkomsten jarenlang door het ministerie van binnenlandse zaken afhandig werden gemaakt, komt bijna twee en een half miljard euro beschikbaar.

"De Senaat heeft eindelijk het juiste gedaan", zei John Boyd, het hoofd van de Nationale Bond voor Zwarte Boeren. "Ze hebben de wereld laten zien dat burgerrechten nog altijd iets waard zijn in Amerika."

Ook president Barack Obama was vol lof. Hij zei dat zijn regering tevens werkt aan een schikking voor Hispanics en vrouwelijke boeren. De door de Senaat aangenomen wetgeving gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar zij ook zeer waarschijnlijk wordt aangenomen.

Amerikaanse indianen zeggen dat de regering als sinds 1887 toestond dat zij werden afgezet en daardoor opbrengsten misliepen van olie, gas, hakhout en weidevelden. Zwarte boeren werden gediscrimineeerd bij de toekenning van leningen en andere hulp.