'Agenten moeten in uniform naar werk'

Agenten zouden verplicht in uniform naar hun werk moeten reizen om de zichtbaarheid van de politie te vergroten. Dit plan van de VVD in Roermond kan landelijk op steun rekenen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van de Tweede Kamer, schrijft De Telegraaf.

De politie in Antwerpen besloot deze week om vanaf maart alle agenten te verplichten om met openbaar vervoer en in uniform naar het werk te gaan. De lokale Limburgse VVD-fractie ziet ook brood in het plan en diende het in bij de Noord-Limburgse politie.

In navolging van de Limburgers noemt Opstelten het een 'sympathiek idee'. Hij wil erover met de politie in gesprek. De minister kan zich gesteund voelen door een meerderheid van de Kamer. CDA en VVD zijn voorstanders, de PVV ook, maar voelt niet veel voor een verplichting, zegt Kamerlid Hero Brinkman.

Het idee is dat de zichtbare aanwezigheid van agenten het veiligheidsgevoel vergroot. Bovendien zou het milieu worden ontzien als agenten de auto laten staan.

De Nederlandse Politie vindt de uniformverplichting voor forenzende agenten echter maar niets. "Voor ons is dit onbespreekbaar. We moeten op een normale manier naar ons werk kunnen en niet ook dan al aan het werk zijn", zegt voorzitter Han Busker in de krant. "Het capaciteitsprobleem los je niet op door agenten buiten hun werktijd ook nog eens extra te belasten."

De Raad van Korpschefs is volgens een woordvoerder wél enthousiast. "Het is al een eeuwenoud gegeven. Het gebeurde toen we nog rijks- en gemeentepolitie hadden."


(Foto: Novum)