[WvdW] Voorbeschouwing Ajax - PSV

Komend weekend staat er in de Eredivisie een heuse topper op het programma. Koploper PSV gaat namelijk op bezoek bij Ajax, dat momenteel derde staat. FOK!sport selecteerde het duel tussen deze twee Nederlandse toppers logischerwijs als Wedstrijd van de Week! De voorbeschouwing is hieronder terug te vinden.

Ajax

Bij Ajax gaat het in de laatste weken niet van een leien dakje. De laatste zege in de Eredivisie dateert van 30 oktober. Toen werd Heracles Almelo met 4-1 geveld. Vervolgens verloren de Amsterdammers de punten tegen respectievelijk ADO Den Haag (0-1) en AZ (0-2). Deze resultaten hebben ook zo hun effect op de klassering in de Eredivisie. De Amsterdammers staan op een keurige derde plaats, maar staan wel zes punten achter op koploper PSV. Ook het verschil met de nummer twee, FC TWente, bedraagt momenteel vier punten.

Vooral Luis Suárez lijkt de laatste weken helemaal niet in vorm te zijn. De aanvaller probeert van alles, maar lijkt het doel niet meer te kunnen vinden. Zijn laatste doelpunten dateren van 11 september. Toen trof de Uruguayaan twee keer doel tegen Willem II, al waren dit wel twee strafschoppen. Het missen van kansen resulteert logischerwijs in frustratie, waardoor de aanvaller tijdens het duel tegen AZ tegen een gele prent aanliep. Toch is het voor Ajax te hopen dat hij zijn vorm snel weer vind, zodat men in Amsterdam na twee doelpuntloze weekenden in de Eredivisie weer kan juichen.


Luis Suárez scoort de laatste tijd moeizaam (Wikimedia Commons/Paulblank)

Jol kan in de kraker tegen PSV niet beschikken over André Ooijer, die een schorsing uitzit. Daarnaast zitten Oleguer, Nicolás Lodeiro en Kenneth Vermeer nog in de ziekenboeg en spelen eveneens niet. De oefenmeester is overigens van mening dat er gewonnen móet worden. "Dat doen we door te zorgen dat ons positiespel van achteruit en op het middenveld goed is. Onze spitsen moeten zorgen dat we als team spelen. Het is noodzakelijk dat we via het middenveld voetballen en iedereen gebruiken om te voetballen. Bovendien kunnen we geen balverlies lijden, want dan maak je het de tegenstander wel erg makkelijk. Wij moeten met overtuiging spelen en zorgen dat we de eerste goal maken."

PSV

PSV kijkt vol vertrouwen uit naar de ontmoeting met Ajax. De Eindhovenaren gaan aan de leiding in de Eredivisie en hebben een voorsprong van twee punten op directe concurrent FC TWente. Winst tegen Ajax is dus noodzakelijk om de koppositie te handhaven, maar dat hangt natuurlijk ook af van de prestaties van de Tukkers tegen AZ, dat Ajax vorig weekend over de knie legde en met 2-0 won.

Bij PSV keert Jonathan Reis weer terug na een schorsing van twee wedstrijden. De aanvaller kreeg deze straf opgelegd na een vermeende elleboogstoot jegens Alje Schut in het duel tegen FC Utrecht (2-1). Hierdoor miste de Braziliaan het bekerduel tegen Spakenburg (3-0) en de competitiewedstrijd tegen Excelsior (4-2). De kans is groot dat de terugkeer van de speler gevolgen heeft voor Marcus Berg, die Reis in de afgelope twee duels verving. De Zweed zal naar verwachting weer op de bank plaats mogen nemen.


Jonathan Reis keert weer terug na een schorsing

Fred Rutten kan in het duel tegen Ajax mogelijk niet over Orlando Engelaar beschikken. De verwachting is dat er morgen in de loop van de dag een besluit wordt genomen. Verder keert naast de eerdergenoemde Reis ook Jagos Vukovic terug na een schorsing. Tot slot heeft ook Stanislav Manolev zich weer bij de spelersgroep aangesloten. "Hij is fit. De pijn, waar het nu en dan gevoelig is, is nog maar een heel klein gedeelte", aldus de trainer.

Historie

Komend weekend staat de 61e editie tussen Ajax en PSV op het programma. PSV behaalde in het verleden de beste resultaten en boekte 33 keer een zege. Ajax won slechts 16 keer van de Eindhovenaren. Daarnaast werd er ook nog elf keer gelijk gespeeld. In deze periode trof PSV maar liefst 118 keer doel tegen 85 treffers van Ajax, waaruit je kan concluderen dat er veel gescoord wordt. Dat bewijzen ook de laatste vijf edities tussen deze twee ploegen. Daarin werden maar liefst 25 doelpunten gemaakt.

De Amsterdammers hebben voor wat betreft de zeges in eigen huis een goede uitgangspositie. In de laatste twee wedstrijden in onze hoofdstad werd het namelijk 4-1. De laatste zege van PSV in Amsterdam dateert van 30 januari 2008. Toen werd het 2-0 voor de Eindhovenaren.

Laatste vijf ontmoetingen in Amsterdam:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
14/03/2010 Eredivisie Ajax PSV 4-1
16/11/2008 Eredivisie Ajax PSV 4-1
30/01/2008 Eredivisie Ajax PSV 0-2
12/11/2006 Eredivisie Ajax PSV 0-1
11/03/2006 Eredivisie Ajax PSV 0-0

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen Ajax en PSV staat onder leiding van Bjorn Kuipers en wordt in de Amsterdam ArenA gespeeld. Slaagt Ajax er in om van PSV te winnen of weten de Eindhovenaren de problemen in Amsterdam nog verder te vergroten?

Discussieer hieronder mee en speculeer ook alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.