Opnieuw onbevoegde hulpofficier betrapt

Een medewerker van het politiedistrict Venlo is buiten functie gesteld, omdat hij vermoedelijk langere tijd onbevoegd handelingen heeft verricht als hulpofficier van justitie. De man wist vermoedelijk dat zijn certificaat om als hulpofficier op te mogen treden niet meer geldig was, meldt de politie Limburg-Noord donderdag.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Daarom worden nog geen definitieve maatregelen genomen. Welke functie de man precies had bij de politie, is niet bekendgemaakt. Hoelang de man al onbevoegd als hulpofficier werkte, bij hoeveel zaken hij onbevoegd handelingen heeft verricht en wat de gevolgen zijn voor deze zaken, is onbekend.

De afgelopen tijd bleken bij meerdere politiekorpsen mensen als hulpofficier op te treden terwijl zij daartoe niet bevoegd waren, onder meer bij de politieregio's Kennemerland, Twente en Brabant-Noord. Een hulpofficier is een medewerker van de politie die bijvoorbeeld mag besluiten of ergens een inval mag worden gedaan. Om daarover te beslissen moet zo'n hulpofficier een bevoegdheid hebben. Die bevoegdheid verloopt na een tijd.

Als de niet-bevoegde hulpofficier toch aangeeft dat hij bevoegd is en besluit dat een inval mag worden gedaan, is het bewijs dat die inval oplevert illegaal verkregen. Dat kan voor een rechter reden zijn de verdachten in die zaak vrij te spreken.