PVV daalt vijf zetels in peiling

De affaires rondom PVV-Kamerleden kosten de partij van Geert Wilders aanhang. In de donderdag verschenen Politieke Barometer van onderzoeksbureau Synovate levert de partij vijf zetels in ten opzichte van de vorige peiling van twee weken geleden.

De PVV daalt van dertig naar vijfentwintig zetels, overigens altijd nog een meer dan de partij er bij de verkiezingen in juni heeft gekregen. De VVD en de SP profiteren. De VVD stijgt drie zetels, van 34 naar 37, en blijft de grootste partij in de peiling. De SP gaat van twaalf naar veertien zetels.

Driekwart van de ondervraagden vindt het ongeloofwaardig dat Kamerlid Eric Lucassen, die is veroordeeld wegens ontucht, lid van de PVV-fractie mag blijven. Onder PVV-stemmers is dit 51 procent. Zeventien procent van de mensen die in juni op de PVV stemden, vindt de partij nu een stuk minder aantrekkelijk.

Ruim de helft (54 procent) van de PVV-stemmers vindt wel dat Wilders de crisis rondom de Kamerleden goed heeft opgelost. Wilders zei dinsdag dat hij fouten heeft gemaakt bij de screening van kandidaat-Kamerleden en bood zijn kiezers daarvoor excuses aan.

De peiling is gehouden voordat donderdagochtend bekend werd dat PVV-Kamerlid James Sharpe zijn functie neerlegt. Eerder deze week bleek het bedrijf waarvan hij directeur is geweest, in Hongarije te zijn veroordeeld wegens het misleiden van consumenten. Ook zou hij mensen hebben mishandeld, onder wie een ex-vriendin.