'Roemersma bekent aanslagen voor Rara'

De man die in 1989 werd vrijgesproken van het in brand steken van drie Makro-filialen, René Roemersma, heeft alsnog bekend dat hij die branden namens actiegroep Rara heeft gesticht. Dat doet hij in het programma Andere Tijden, schrijft de Volkskrant. Het programma wordt donderdagavond uitgezonden.

Rara bestond volgens Roemersma uit 'een gemengd gezelschap van mensen die het allemaal behoorlijk zat waren met racisme'. De Revolutionaire Anti-Racistische Actie had de Makro op de korrel genomen omdat het belangen had in Zuid-Afrika. Daarmee zou het bedrijf het apartheidsregime steunen.

Uiteindelijk werden vier filialen van de groothandel in brand gezet. In een van die vestigingen waren vijftig medewerkers aanwezig toen de brand uitbrak. Roemersma zou dat onbelangrijk vinden. "Het was geen explosief maar een brandbom. Je moet veel pech hebben om daarbij gewond te raken." Van terrorisme was volgens hem dan ook geen sprake.

Hij wijst erop dat de aanslagen op gebouwen waren gericht. Eigenaar Paul Fentener van Vlissingen heeft zich volgens Roemersma geen moment onveilig hoeven voelen. Uit de reportage blijkt volgens de Volkskrant echter dat Van Vlissingen voor zijn leven vreesde en maatregelen trof om zich te beveiligen.

Het bedrijf besloot uiteindelijk zijn winkels in Zuid-Afrika te verkopen. Later pleegde Rara ook aanslagen op het huis van staatssecretaris Aad Kosto en het ministerie van Sociale Zaken. Roemersma zegt in de uitzending niet of hij daar iets mee te maken heeft. Dat zou hij 'niet relevant' vinden.

Tegenwoordig woont Roemersma in Zuid-Amerika. Daar helpt hij ontwikkelingsorganisaties bij het opzetten van radiostations.