Straffeloos wapens inleveren in Amsterdam

Er komt in Amsterdam een campagne om straffeloos vuurwapens in te leveren. Burgemeester Eberhard van der Laan omarmde dit initiatief van Groenlinks naar aanleiding van de zoveelste schietpartij in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost deze week.

Tijdens zo’n actie kan iedereen bij de politie slag-, vuur- of steekwapens inleveren zonder dat zij voor het bezit hiervan worden vervolgd.

"Alles moet in het werk worden gesteld om het wapengekletter in Zuidoost te stoppen", zo legt fractievoorzitter Iwan Leeuwin uit. "Het zijn heus niet allemaal doorgewinterde criminelen die een wapen op zak hebben. Juist de mensen die wapens dragen uit stoerheid kunnen over de streep getrokken worden om hun wapen in te leveren als ze weten dat ze niet worden vervolgd."

Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose zie dinsdagavond in de deelraadsvergadering dat de politie in Zuidoost een à twee keer per week preventief fouilleert. In 2010 is dat tot nu toe 56 keer gebeurd. Daarbij zijn negentig messen in beslag genomen en vijf vuurwapens.