Sparta claimt 'gevonden' schilderij

Voetbalclub Sparta eist een kostbaar schilderij op, waarvan nu is gebleken dat het een werk is van Johan Hendrik van Mastenbroek. De nieuwe eigenaar was met het doek naar Tussen Kunst en Kitsch gestapt, waar het tienduizenden euro's waard bleek. Hij had het werk naar eigen zeggen meegenomen uit een afvalcontainer bij het stadion van Sparta.

Volgens commercieel directeur Charles van der Steene van Sparta heeft de man het schilderij onrechtmatig verkregen. De club overweegt juridische stappen om het schilderij terug te krijgen. "Ik weet niet of dat na al die jaren nog kan, dus dat moeten we eerst laten uitzoeken. We vinden in elk geval dat het ons schilderij is."

De Rotterdamse voetbalclub is het doek jaren terug bij een verbouwing kwijtgeraakt. "Het lag opgeslagen in een container, maar dat was beslist geen vuilcontainer", zegt Van der Steene. De club heeft altijd geweten dat het een waardevol doek van de hand van de Rotterdamse havenschilder was. "We hebben het voordat het verdween ook al eens laten taxeren. De waarde ervan werd toen geloof ik op veertigduizend gulden geschat."

De huidige eigenaar haalde het schilderij naar eigen zeggen in 1984 tijdens een verbouwing bij het stadion van Sparta uit een vuilcontainer. Het werk uit het begin van de vorige eeuw had daar in de bestuurskamer gehangen. Na 26 jaar besloot hij het te laten taxeren.