PvdA wil modern koningschap

De PvdA wil het koningshuis moderniseren. Premier Mark Rutte (VVD) moet daartoe een notitie opstellen, bepleitte Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) woensdag tijdens het debat over de begroting van het Koninklijk Huis.

Heijnen zei dat zijn partij 'hecht' aan een modern koningschap, waarbij het staatshoofd er is voor alle Nederlanders en een symbool vormt van de 'continuïteit en eenheid' van Nederland. Daarom moet de koningin iedere schijn van politieke invloed vermijden.

Heijnen pleitte afgelopen weekeinde al voor een kleinere politieke rol van het staatshoofd. Zo zou Beatrix zich niet meer moeten bemoeien met de formatie van een nieuw kabinet en moet het afgelopen zijn met de adviezen die de koningin geeft aan de premier tijdens hun wekelijkse gesprek.

Oud-premier Wim Kok (PvdA) schreef tien jaar geleden een vergelijkbare notitie, maar sindsdien is er veel veranderd. Het koningshuis is nu 'te vaak onderwerp van publiek debat'. Een nieuwe visie is daarom op zijn plaats, vindt Heijnen.

Verschillende partijen riepen Heijnen op om zelf plannen te presenteren in plaats van het vragen om een notitie. De Tweede Kamer kan bijvoorbeeld zelf besluiten om het voortouw te nemen tijdens de formatie. "Kom met een paar concrete voorstellen. We kunnen hier gewoon zaken doen, we hoeven helemaal niet aan het handje van de premier", zei Alexander Pechtold (D66).

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het staatshoofd tijdens de formatie geen rol meer speelt. Om de koningin ook uit de regering te zetten, is een grondwetswijziging nodig. De twee derde meerderheid die daarvoor benodigd is, ontbreekt vooralsnog.


Wat vind jij van de macht van toekomstig Koning Willem IV? Stem in de poll.