Excuses Wilders aan PVV-kiezers

PVV-leider Geert Wilders biedt zijn excuses aan aan zijn kiezers, omdat hij kandidaten voor de Tweede Kamer niet voldoende heeft gescreend. Dat heeft Wilders dinsdagavond gezegd tijdens een spoeddebat over de affaire rondom PVV-Kamerlid Eric Lucassen.

"De PVV heeft fouten gemaakt, en daar ben ik voor verantwoordelijk", zei Wilders. "Door onze spectaculaire groei hebben wij verzuimd adequaat antecedentenonderzoek te doen. Hiervoor wil ik namens de PVV mijn verontschuldigingen aanbieden aan onze kiezers en aan de hele Tweede Kamer, als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk."

Lucassen raakte vorige week in opspraak, nadat bleek dat hij buurtgenoten had geterroriseerd en was veroordeeld wegens ontucht. Maandag besloot Wilders dat Lucassen kon aanblijven als PVV-Kamerlid. Wel mag hij niet meer namens de PVV het woord voeren in de Tweede Kamer.

Wilders ging na vragen van de linkse oppositie ook in op het verleden van Kamerlid James Sharpe. Sharpe raakte dinsdag in opspraak, toen bleek dat hij tot voor kort directeur was van een telecombedrijf dat in 2008 in Hongarije een boete heeft opgelegd gekregen voor misleiding van consumenten.

Wilders wees erop dat Sharpe niet door de strafrechter is veroordeeld. Het gaat om een 'administratieve sanctie' van de Hongaarse mededingingsautoriteit, zei Wilders. "Ik zit het niet goed te praten, maar het is in geen enkel opzicht te vergelijken met iemand die zich voor de strafrechter heeft moeten verantwoorden."

Wilders noemde het wel 'onzinnig' dat Sharpe dinsdag in eerste instantie ontkende dat zijn bedrijf een boete had gekregen.