Ierland wil geen beroep doen op noodfonds EU

Ierland heeft dinsdag nog eens onderstreept dat het geen beroep doet op het noodfonds van de Europese Unie. Premier Brian Cowen verklaarde in het Ierse parlement in Dublin dat de staatsuitgaven tot medio 2011 gedekt zijn en dat de regering geen steun nodig heeft. Ierse functionarissen bespraken echter met hun Europese ambtgenoten 'hoe marktrisico's kunnen worden uitgesloten'. Op de financiële markten heerst onzekerheid of Ierland de kosten kan dragen van de redding van zijn banken, die in problemen zijn geraakt toen de vastgoedmarkt instortte en riskante leningen niet meer werden afbetaald. Vier maanden nadat Griekenland werd gered, bestaat angst dat de financiële paniek van Ierland kan overslaan op andere kwetsbare eurolanden, zoals Portugal en Spanje.

EU-commissaris voor monetaire aangelegenheden Olli Rehn zei dat de EU zich in samenwerking met de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en Ierland concentreert op de Ierse bancaire sector. "Dit gaat niet over de overleving van de euro, dit is een zeer ernstig probleem in de bancaire sector van Ierland", zei Rehn.

Steun voor de Ierse banken zou wel de Ierse staat van een zware last verlichten. Volgens Jean-Claude Juncker, hoofd van de groep van zestien eurolanden, zou het noodfonds van 750 miljard euro dat de eurolanden in het voorjaar samen met het IMF hebben opgericht gebruikt kunnen worden om de Ierse banken te steunen.

De Ierse regering wil geen beroep op het noodfonds doen, omdat dit als een blamage zou kunnen overkomen bij de Ierse kiezers die mogelijk begin volgend jaar een nieuw parlement moeten kiezen. De regering hoopt dat de gemoederen bedaard en de rente weer gedaald zullen zijn als zij in 2011 weer geld moet lenen.

Behalve over Ierland zijn er ook weer zorgen over Griekenland, dat in het voorjaar door de andere eurolanden en het IMF uit de nood werd geholpen. Oostenrijk liet dinsdag weten zijn tranche van het noodkrediet van 110 miljard euro vast te houden, omdat Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet. "Als zij de targets missen, moeten wij dat bespreken", zei de Oostenrijkse minister van financiën Josef Pröll. "Ik ben bereid de tranche uit te betalen als de cijfers kloppen."

De Europese dienst voor statistiek Eurostat meldde maandag dat het Griekse financieringstekort over 2009 aanzienlijk groter is uitgevallen dan verwacht. Om voor het volgende deel van de lening in aanmerking te komen, moet Athene het tekort jaarlijks met een bepaalde hoeveelheid verminderen.

De Griekse minister Giorgos Papakonstantinou zei dat Griekenland in 2010 de grootste bezuinigingsoperatie ooit in de eurozone tot stand heeft gebracht. "Wij zullen onze doelen voor 2011 volledig respecteren en alle noodzakelijke maatregelen treffen", zei hij.

EU-voorzitter Herman van Rompuy waarschuwde dinsdag voorafgaand aan de besprekingen voor een ondergang van de hele EU. "Wij moeten allemaal samenwerken om het overleven van de eurozone veilig te stellen", zei de anders zo bezonnen Belg. "Wanneer de eurozone niet overleeft, zal de Europese Unie niet overleven", voegde hij eraan toe.

Voor meer achtergrondinformatie, zie dit bericht.


(Foto: Novum)