Kamer wil drie ivf-pogingen in basispakket

De Tweede Kamer wil dat het mogelijk blijft om drie keer een ivf-poging te doen die wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De Kamer floot dinsdag het kabinet terug, dat het aantal vergoede pogingen tot één wilde beperken.

Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer zijn drie pogingen nodig voor een reële kans op een zwangerschap. De Kamer is bovendien bang dat er meer tweelingen worden geboren, met alle extra complicaties en kosten van dien. Als nog maar één ivf-poging wordt vergoed, zullen meer embryo's tegelijkertijd worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Dat geeft een grotere kans op zwangerschap, maar ook een grotere kans op een meerling.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet nu op zoek naar een alternatief voor de geplande bezuiniging. Het beperken van het aantal ivf-pogingen tot één zou 21 miljoen euro opleveren.

De Tweede Kamer wil verder dat de rollator in het basispakket blijft. Minister Schippers wilde de rollator per volgend jaar schrappen uit het basispakket, om zo ongeveer twintig miljoen euro te besparen. De Kamer stemde dinsdag tegen dat plan.