'Ierland moet EU-geld accepteren'

Ierland verkeert in een ernstige financiële crisis, maar trots weerhoudt het land ervan EU-hulp te vragen. Omdat deze crisis, net de Griekse, de hele Eurozone kan beïnvloeden, wordt vermoed dat Ierland wordt verplicht hulp te aanvaarden om de stabiliteit van de Euro te waarborgen.

Ierland lijkt het volgende EU-land dat bij Brussel moet aankloppen, na de Griekse bail-out en de vrees dat ook Spanje en Portugal in aanmerking komen. De speculatie wordt gevoed door uitlatingen van EU-president Herman van Rompuy, die stelt dat de unie in een 'overlevingscrisis' verkeert. Het risico voor de hele Eurozone zou door de schuldencrisis van de genoemde landen zo groot zijn, dat de Euro als munteenheid kan mislukken. Als dat gebeurt, valt de EU uiteen, aldus Van Rompuy. Ondertussen vermoeden investeerders dat zowel Portugal als Ierland verplicht zullen worden om noodhulp te aanvaarden.

Iers landschapIn Ierland ligt dit echter gevoelig. Het land werd pas in de jaren 20 onafhankelijk, na een felle strijd tegen de Britten. Volgens de Ierse regering komt een bail-out neer op het overdragen van soevereiniteit aan Brussel, wat voor veel Ieren een vernedering is. De regering wil de komende vier jaar 15 miljard euro bezuinigen, en het begrotingstekort terugdringen van 12 naar 3 procent. Sommigen vrezen evenwel dat deze voor een klein land enorme bezuinigingsronde de economische crisis zal verergeren. In Brussel heerst dan ook de mening dat Ierland maar beter een bail-out kan accepteren. Dublin blijft er echter bij dat het, althans voorlopig, op eigen benen kan staan.

Ierland kende in de jaren 90 een sterke economische groei. Het was een populaire vestigingsplaats voor multinationals vanwege de lage vennootschapsbelasting, en de werkloosheid was laag. De laatste jaren werd er veel gebouwd, en leunde de regering sterk op inkomsten uit onroerendgoedbelasting. Door de kredietcrisis stortte de onroerendgoedmarkt echter in, en zakten de prijzen met 50 tot 60 procent. De banken bleven zitten met schulden door dubieuze leningen aan projectontwikkelaars. De Ierse economie was in 2008 de eerste in de Eurozone die in een recessie terechtkwam. Momenteel zit een op de acht Ieren zonder werk.

Maandag en dinsdag sloten veel beurzen in Europa, maar ook Wall Street, onder meer door zorgen om de Ierse financiële situatie in het rood. Het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank houden Ierland in de gaten. De ECB heeft al leningen aan Ierse banken verstrekt die ze op de financiële markt niet hadden gekregen.