Postbodes overspoelen Den Haag

Den Haag is dinsdagmiddag oranje gekleurd. Duizenden postmedewerkers voeren actie tegen de reorganisatieplannen van TNT Post. FNV Bondgenoten schatte dat zo'n zesduizend postbodes hun stem laten horen in de hofstad. Volgens de politie zijn er zo'n zevenduizend postbestellers. "De sfeer is prima."

Vanwege de actiedag wordt dinsdag in het hele land geen post bezorgd, met uitzondering van rouwkaarten, medische post en pakketten. De staking duurt tot dinsdag 23.00 uur. TNT is van plan elfduizend werknemers te ontslaan, van wie er 3100 gedwongen de laan uit moeten. Abvakabo FNV vindt die aantallen te hoog en het tempo van de reorganisatie niet reëel.

De politie waarschuwde maandag dat de manifestatie grote verkeersdrukte in en om Den Haag veroorzaakt. Ruwweg 160 bussen zetten de postmedewerkers af op de Leidsestraatweg. Ze lopen eerst naar het ministerie van Economische Zaken, dat door de bonden wordt beschouwd als de verantwoordelijke voor 'de totaal mislukte marktwerking op de postmarkt'.

Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt geprotesteerd bij de Groene Toren, het hoofdkantoor van TNT Post Productie. Onder anderen FNV-voorzitter Agnes Jongerius spreekt daar.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT zei zondag dat de actie weinig zin heeft. "Die staking, hoezeer ik hem ook begrijp, hij gaat niet helpen."