Blowende tiener eerder psychotisch

Jongeren die op of voor hun twaalfde jaar wiet roken hebben drie keer vaker last van psychotische symptomen. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht op basis van online onderzoek onder 26 duizend jongeren van gemiddeld 21 jaar

Degenen die op of voor hun twaalfde joints rookten hadden drie keer vaker last van psychotische stoornissen, zoals het horen van stemmen of achterdocht. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat hoe hoger de dosis marihuana is, hoe groter de kans op opname.

Psychiaters vermoedden al langer dat blowen de kans op psychiatrische stoornissen als depressie en psychose vergroot. Het unieke van deze studie is dat het laat zien dat psychiatrische opname met het gebruik van cannabis te maken heeft en dat dit van de hoeveelheid gebruikte wiet afhangt.

Blowen is gevaarlijker dan wordt gedacht, stellen de onderzoekers van het UMC. Omdat mensen steeds jonger beginnen is er een groter risico voor de volksgezondheid, ook omdat het THC-gehalte, de werkzame stof, in cannabis veel hoger is dan twintig jaar geleden.

Om de resultaten onder de aandacht te brengen en een debat te voeren over de mogelijke effecten op de volksgezondheid organiseert het UMC Utrecht vrijdag een symposium.