Zendmast Lopik toch opgetuigd als kerstboom

De 367 meter hoge zendmast van Lopik wordt dit jaar toch nog opgetuigd met kerstverlichting. Eerder meldde de organisatie dat het niet was gelukt genoeg sponsorgeld te regelen, maar op het laatste moment bleek een kabelbedrijf bereid een groot deel van de kosten op zich te nemen.

Vorige week meldden verschillende media dat de gemeente IJsselstein de kosten op zich zou nemen, maar dat bleek niet het geval. "De gemeenteraad besloot dat de burgemeester en wethouders met ons moeten praten over hoe dit probleem op te lossen. Iemand zette in juichstemming een bericht op Twitter en toen werd geconcludeerd dat de gemeente zou betalen", zegt voorzitter van de Stichting Kerstboom Ton Westland.

"Maar de financiering was zeker nog niet rond. Vandaag heb ik pas het eerste gesprek met de gemeente", legt hij uit.

Voor het optuigen van de boom is 52 duizend euro nodig. Daarnaast zijn er administratiekosten. Het lukt niet elk jaar genoeg sponsorgeld te regelen. Vijf mannen zijn drie weken bezig met het hijsen van de kabels, het ophangen van de honderdtwintig lampjes, het aanbrengen van de piek en het opruimen na de Kerst.

Het aansteken van de kerstboom gaat gepaard met een feest, dat voor een groot deel op gratis diensten draait. Voor het feest hadden zich al twee 'grote landelijke artiesten' aangemeld, liet Westland eerder weten. Ook zou de NOS de 'ontsteking' op 10 december live uit willen zenden. De 'boom' brandt tot en met 6 januari.

De zendmast werd in 1992 voor het eerst opgetuigd als kerstboom nadat Westland en zijn broer daartoe hadden besloten. De 367 meter hoge zendmast kwam in 1998 in het Guinness Book of Records als grootste kerstboom ter wereld.

Westland weet niet of hij dit nog lang blijft doen. "Het is in deze tijd een heel gedoe om geld los te krijgen van ondernemers in de regio. Maar tegenwoordig is het een nationaal evenement en melden zich ook nationale sponsors. Als het zo makkelijk blijft gaan blijf ik het wel doen."