Oppositie wil debat met Rutte over Lucassen

Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) moeten tekst en uitleg komen geven over het besluit van PVV-leider Geert Wilders dat Eric Lucassen PVV-Kamerlid kan blijven. De oppositiepartijen D66, GroenLinks en PvdA hebben daartoe een debat aangevraagd, laat een woordvoerder van D66 maandagmiddag weten.

De partijen willen van de premier weten welke gevolgen dit besluit heeft voor de 'stabiliteit en geloofwaardigheid' van de regering. Wilders maakte maandag bekend dat Lucassen fractielid van de PVV blijft, ofschoon vorige week bekend werd dat hij in 2002 is veroordeeld voor ontucht. Als straf raakt hij wel een groot deel van zijn portefeuille kwijt.

Wat D66 betreft is de stabiliteit in het geding, omdat PVV-Kamerleden 'bij herhaling' in verband worden gebracht met geweld en in contact komen met politie en justitie. Zo bracht enige tijd geleden PVV'er Marcial Hernandez een nacht door in de cel nadat hij in een Haags café een kopstoot had uitgedeeld.

Ook de geloofwaardigheid van het kabinet staat ter discussie, vanwege de 'dubbele standaard' die wordt gehanteerd, stelt D66. Het regeerakkoord spreekt van een harde aanpak van misdadigers, maar het kabinet lijkt de daden van mensen uit de eigen coalitie te 'bagatelliseren'. Femke Halsema hekelt het besluit van Wilders eveneens. "Wat een dubbele moraal', twitterde zij maandag.

Rutte liet vrijdag nog weten dat hij de kwestie-Lucassen als een interne PVV-aangelegenheid beschouwt. Hij velde daarom geen oordeel. Wel vertrouwde hij er op dat Wilders de zaak tot een goed einde zou brengen.