Rechters Decembermoorden bekijken Fort Zeelandia

De rechtbank in Paramaribo die de zaak van de Decembermoorden behandelt is maandag naar Fort Zeelandia gegaan, het koloniale fort waar in 1982 vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden omgebracht.

De rechters liepen door het fort met een getuige die zegt dat Bouterse, nu president van Suriname, aanwezig was toen de activisten werden vermoord. Journalisten en leden van het publiek werden niet toegelaten.

Ook hoofdverdachte Bouterse hoefde er niet bij te zijn. Hij ontving een paar honderd meter verderop de nieuwe ambassadeurs van Cuba en Frankrijk, die hun geloofsbrieven kwamen overhandigen.

Bouterse heeft de 'politieke verantwoordelijkheid' voor de Decembermoorden aanvaard, maar ontkent een directe rol te hebben vervuld. Als president hoeft hij niet te getuigen en mocht het tot een veroordeling komen, dan kan hij zichzelf gratie verlenen en een mogelijke gevangenisstraf van twintig jaar ontlopen.

Bouterses advocaat Irwin Kanhai zei dat het bezoek aan het fort duidelijk heeft gemaakt hoe moeilijk het voor de getuige, oud-militair Birendresingh Jankipersadsingh, moet zijn geweest om Bouterse tijdens de executies te hebben gezien. "Je kon nu tenminste zien waar de kamers en kantoren waren en wat de getuigen hebben verklaard", zei hij.

In het proces staan Bouterse en 24 anderen terecht op verdenking van moord en samenzwering. De volgende zitting is vrijdag.


Fort Zeelandia (Foto: Novum)