Turkse film zet banden met Israël onder druk

In bioscopen in Turkije is een trailer te zien voor een nieuwe Turkse actiefilm die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal: de Israëlische commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza in mei, waarbij negen mensen omkwamen. Als de trailer van de film, De Vallei van de Wolven - Palestina, een goede indicatie vormt, zou de film wel eens kunnen zorgen voor een verdere afkoeling van de relatie tussen Turkije en Israël.

De film is een anti-Israëlisch melodrama en is afgeleid van de omstreden maar populaire tv-serie Vallei van de Wolven. De serie gaat over een nationalistische undercoveragent die het opneemt tegen de vijanden van Turkije.

Deze keer gaat de superheld, Polat Alemdar, op zoek naar de Israëlische militaire bevelhebber die opdracht gaf voor de commandoraid. Hij wil de dood van de activisten wreken.

De tv-serie zorgde al eerder voor spanningen tussen Turkije en Israël. In de serie schieten Israëlische veiligheidstroepen oude mannen dood en ontvoeren ze kinderen. De nieuwe film zou wederom voor een diplomatieke rel kunnen zorgen.

De Israëlische parlementariër Arieh Eldad zei dat Turkije 'op hetzelfde pad is, als Iran vroeger was'. "Iran was ooit een vriend van Israël en nu is het een van onze ergste vijanden", aldus Eldad.

In 1996 tekenden Israël en Turkije een militaire samenwerkingsovereenkomst. Turkije werd hiermee een belangrijke islamitische bondgenoot van Israël. De relatie tussen de twee landen is de laatste jaren echter verslechterd door kritiek van Turkije op de behandeling van de Palestijnen door Israël. De relatie bereikte na de commandoraid een dieptepunt.