Kort geding tegen staat om strafzaak Wilders

De benadeelde partijen in de strafzaak tegen Geert Wilders spannen een kort geding aan tegen de staat. Ze willen hiermee de rol van het Openbaar Ministerie corrigeren, zegt voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen Mohammed Rabbae maandag.

De benadeelde partijen, mensen en organisaties die zeggen schade te hebben geleden door Wilders' uitspraken, willen dat er twee nieuwe officieren van justitie worden aangesteld, dat de dagvaarding wordt aangevuld met 'ernstiger uitspraken dan die er nu in staan' en dat het OM stelt dat de uitspraken van Wilders wel strafbaar zijn en de eis aanpast.

Het Amsterdamse gerechtshof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Volgens Rabbae heeft het OM tot nu toe te veel afgeweken van de beslissing van het hof. "Die heeft bevolen dat Wilders moest worden vervolgd op basis van een aantal argumenten, maar het OM is zijn eigen gang gegaan en heeft vastgehouden aan het oorspronkelijke sepot, terwijl de uitspraken van Wilders strafbaar zijn."

De rechtszaak tegen Wilders ligt stil sinds 22 oktober toen de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid. Ze hadden geweigerd de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige had opgetreden, opnieuw te horen. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat zij daardoor de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Het hele proces moet nu opnieuw worden gevoerd.


Kort geding tegen staat om strafzaak Wilders (Foto: Novum)