Cel voor oplichten kamerhuurders

Een man uit Utrecht is maandag veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het oplichten van potentiële kamerhuurders. De rechtbank in Utrecht acht de 33-jarige man schuldig aan meerdere oplichtingen en pogingen daartoe, en deelname aan een criminele organisatie.

De man bood samen met anderen woonruimte te huur aan in Utrecht. Hij vroeg slachtoffers huur of borg over te maken, maar de panden waren helemaal niet beschikbaar. Ze stonden leeg om te worden gerenoveerd. In totaal 116 mensen reageerden op het aanbod van de Utrechter, 58 van hen maakten geld over.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geldproblemen noemt als reden voor de oplichting. Ook verklaart hij dat hij niet had gedacht dat zoveel mensen zouden reageren. Maar volgens de rechter is het algemeen bekend dat in Utrecht de kamernood hoog is.

Tegen de man was drie jaar cel geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat het minder feiten bewezen achtte dan justitie. Ook nam de rechtbank mee dat de man niet eerder tot een langdurige celstraf is veroordeeld.