OM eist celstraf tegen stalkende bejaarde

Een 74-jarige man uit het Utrechtse Leersum moet als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in omdat hij zijn buren heeft gestalkt. Het OM verdenkt de man ervan zijn buren het leven zuur te hebben gemaakt door onder meer bij hen in te breken, brieven over ze te schrijven en verf op de ruiten van hun huis te smeren.

De buren van de man zagen zich door de jarenlange pesterijen van hun buurman genoodzaakt te verhuizen. Ze kregen hun huis echter niet verkocht, omdat de verdachte tegen de makelaar had gezegd potentiële kopers te melden dat ze naast het monster van Leersum zouden komen te wonen.

De rechter legde de Leersummer eerder dit jaar een dwangsom van driehonderdduizend euro op als hij zich weer op het terrein van de buren zou ophouden. De bejaarde heeft zich daar niets van aangetrokken en schuift de schuld van zich af. Hij wuift zijn acties volgens het OM weg als onbenulligheden.

Justitie denkt dat de kans op herhaling groot is en eist naast een celstraf van een halfjaar ook zes maanden voorwaardelijk. Bovendien wil justitie dat de rechtbank hem een contact- en perceelverbod oplegt. De rechtbank wees een verzoek tot opheffing van de schorsing van het voorarrest maandag af.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.