FNV dreigt met looneis van drie procent

De FNV wil dat de lonen volgend jaar met twee procent omhoog gaan. De FNV-bonden willen daarnaast dat een procent wordt besteed aan afspraken over onder meer werkgelegenheid en arbeidsparticipatie van ouderen. Als de werkgevers daar niet aan mee willen werken, kan de looneis oplopen tot drie procent.

De federatieraad, het parlement van de FNV, heeft na raadpleging van de achterban de looneis voor volgend jaar definitief vastgesteld op twee procent, liet de vakcentrale maandag weten.

Het kabinet wil de ambtenaren twee jaar lang op de nullijn houden. De bonden die zich bezighouden met het bedrijfsleven stellen zich solidair op. "Dus als het nodig is, staan de weerstandskassen van de FNV open voor eventuele acties", zegt cao-coördinator Catelene Passchier.

De bonden zijn bezorgd over de gang van zaken rond het AOW-pensioenakkoord tussen vakbeweging en werkgevers. "Er is al genoeg onzekerheid bij de mensen", zegt Passchier. "Die willen we voor een deel wegnemen door de AOW welvaartsvast te maken."

Ook met flexwerkers gaat het volgens de vakcentrale de verkeerde kant op. "De FNV constateert dat de balans zoek begint te raken. Wij streven naar meer evenwicht tussen flex en vast."