'Pak cybercriminaliteit samen aan'

Publieke en private partijen moeten samenwerken in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat staat in het Nationaal Trendrapport Cybercrime dat maandag voor het eerst is verschenen. Het rapport is samengesteld in opdracht van verschillende ministeries. Voor het kabinet is de aanpak van cybercriminelen een prioriteit.

Uit het rapport blijkt dat men onvoldoende bewust is van de risico's van internet. Bovendien zijn mensen een zwakke schakel bij de beveiliging van informatie, ze gebruiken bijvoorbeeld besmette usb-sticks en plaatsen veel persoonlijke gegevens op sociale netwerksites.

Cybercriminelen zijn steeds beter in staat om creditcardnummers en andere persoons- of bedrijfsgegevens te achterhalen. Die kunnen vervolgens worden verkocht of gebruikt om bankrekeningen te plunderen. De pakkans is laag en de criminelen kunnen in korte tijd veel geld verdienen, staat in het rapport.

Over het aantal Nederlandse slachtoffers van cybercriminaliteit is weinig bekend. Op basis van de metingen die zijn gedaan, zijn geen uitspraken over de omvang mogelijk. Wel is bekend dat veel slachtoffers van cybercriminaliteit geen aangifte doen.

De nationale recherche haalde eind vorige maand nog een computernetwerk uit de lucht dat wereldwijd minstens dertig miljoen computerinfecties heeft veroorzaakt. Cybercriminelen gebruikten het netwerk om virussen en spam via servers in Nederland wereldwijd te verspreiden. Het vermoedelijke brein achter het netwerk, een 27-jarige Armeniër, is aangehouden.