'Huisarts moet ongevraagd afslankadvies geven'

Bijna zeventig procent van de bevolking vindt dat huisartsen ongevraagd afslankadvies mogen geven. Van de huisartsen vindt 73 procent dat ongevraagd advies moet kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg.

De helft van de Nederlanders is te dik en veertien procent heeft ernstig overgewicht (obesitas). Dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen. Obesitas kan leiden tot hart- en vaatziekten, aandoeningen aan spieren en gewrichten en een slechtere kwaliteit van leven. Hoe eerder dit wordt behandeld, hoe groter de kans op succes.

Huisartsen zouden een belangrijke rol in de preventie en behandeling van overgewicht kunnen spelen omdat zij driekwart van hun patiënten jaarlijks zien. Toch zegt nog geen zesde van de te dikke mensen wel eens ongevraagd advies te hebben gekregen. Huisartsen bespreken dit vaak niet door gebrek aan tijd of voorlichtingsmateriaal. Ook denken ze dat patiënten dit bemoeizuchtig of vervelend vinden.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een tiende van de deelnemers niet wil dat de huisartsen advies geven. Onder huisartsen is dit acht procent.

Nivel werkte voor dit onderzoek onder bijna zevenduizend mensen samen met artsenvereniging KNMG.