Israël neemt Ethiopiërs op

Het Israëlische kabinet heeft zondag besloten nog één keer bijna achtduizend Ethiopiërs van joodse komaf op te nemen. Het gaat om Falash Mura, afstammelingen van joden die een eeuw geleden onder dwang overgingen op het christendom.

Israël heeft de afgelopen twee jaar ongeveer veertigduizend Falash Mura opgenomen. Hun immigratie is echter opgeschort vanwege twijfels over hun afstamming.

Het kabinet besloot zondag nog één keer Falash Mura op te nemen. Premier Benjamin Netanyahu sprak van een 'morele plicht' van Israël jegens de Ethiopiërs, die in provisorische kampen in Gondar wonen.

De in totaal 7846 Falash Mura zullen in de komende vier jaar maandelijks in groepen worden toegelaten, om hun opname in de maatschappij te vergemakkelijken. De van het platteland afkomstige Afrikanen hebben veel aanpassingsproblemen in de moderne, snelle Israëlische samenleving, waarin ze vaak te maken hebben met discriminatie.

Het semi-gouvernementele Joods Agentschap zal de Ethiopiërs in dertig centra opvangen. Voordat zij uit Ethiopië vertrekken krijgen zij Hebreeuwse les en inburgeringscursussen.