Lucassen kost PVV geen zetels

De ophef over het PVV-Kamerlid Eric Lucassen kost de partij geen zetels. Wel willen bijna acht op de tien PVV-stemmers dat hij de partij verlaat, goedschiks dan wel kwaadschiks. Volgens een peiling van Maurice de Hond wil 78 procent dat Geert Wilders de in opspraak geraakte PVV'er uit de fractie zet als hij niet zelf opstapt.

Wilders liet eerder weten dat hij er nog niet uit is wat er met Lucassen, die onder meer veroordeeld blijkt voor ontucht, moet gebeuren. Hij kan hem uit de partij zetten, maar het staat Lucassen dan vrij zijn Kamerzetel te houden en dat kost het kabinet de meerderheid in de Tweede Kamer.

De partij van Wilders blijft in de peilingen met 31 zetels de tweede partij achter de VVD, die er drie meer heeft. De PvdA is deze week ingehaald door de SP. De socialisten winnen twee zetels en hebben er nu met achttien eentje meer dan de partij van Job Cohen.

De nieuwe zetels van de SP komen van de CDA en D66. Beide partijen raken een zetel kwijt en hebben er nu nog vijftien (CDA) en dertien (D66). D66 is daardoor nu even groot als GroenLinks.