Orde onderzoekt moeder 'valiumverkrachter'

De Orde van Advocaten onderzoekt of de moeder van de zogenoemde valiumverkrachter Johan S. inderdaad documenten heeft vervalst om hem vrij te pleiten. Dat bevestigt een woordvoerder van de orde na een bericht hierover in De Telegraaf. De moeder is advocate.

Vrijdag schreef de krant dat S. valse documenten heeft gebruikt om aan de Poolse autoriteiten te laten zien dat hij onschuldig is. Ook zou hij bij Google hebben geprobeerd informatie over hem van internet te halen.

"Wij zijn onlangs benaderd met een zorgwekkend verhaal en hebben een onderzoek ingesteld", zegt de woordvoerder van de orde. "Als we aanwijzingen vinden dat de beweringen kloppen, brengen we de zaak voor bij de tuchtrechter, anders doen we er verder niets mee."

Zaterdag schrijft de krant dat S. nu in Polen woont, waar hij zijn naam wil wijzigen. Dat zou komen door nieuwe problemen. Hij zou jonge vrouwen hebben benaderd met het verzoek of ze mee willen doen aan een medisch onderzoek.

S. werd voor de verkrachtingen in 2006 in Brazilië opgepakt. Na vijf maanden werd hij uitgeleverd aan Nederland waar hij uiteindelijk in hoger beroep vijf jaar en acht maanden cel kreeg. Hij kreeg eerder tien jaar, maar in beroep werd niet bewezen geacht dat hij zijn slachtoffers verdoofde met valium.


(Foto: Novum)