Negen kandidaten voor Werelderfgoedlijst

Negen gebouwen en plekken binnen het Nederlands koninkrijk moeten worden toegevoegd aan de Lijst Werelderfgoed van de Unesco. Dat adviseert een commissie onder voorzitterschap van Joan Leemhuis-Stout aan het kabinet. Het advies is vrijdag aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

De commissie kreeg 47 aanvragen voor plaatsing op de prestigieuze lijst. Negen van die aanmeldingen zijn volgens de deskundigen van uitzonderlijke en universele waarde. Ze dragen bij aan het verhaal van "het Nederlands koninkrijk aan de rest van de wereld".

De negen kandidaten die de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed voordraagt als kandidaat zijn: Bonaire Marine Park, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (Franeker), Maatschappij van Weldadigheid (Veenhuizen), Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, het Plantagesysteem West Curaçao, Sanatorium Zonnestraal (Hilversum), het Teylers Museum (Haarlem) en de Van Nellefabriek (Rotterdam).

Door deze selectie zijn enkele opvallende kandidaten afgevallen, zoals de Afsluitdijk, het Binnenhof, Panorama Mesdag, de bollenstreek bij Lisse en de Friese Elf Steden.

Negen kandidaten voor Werelderfgoedlijst
Negen kandidaten voor Werelderfgoedlijst (Foto: ANP)