Bedrijven beboet voor illegaal werkende studenten

Bedrijven die buitenlandse studenten vorig jaar illegaal lieten werken, hebben grote boetes opgelegd gekregen. Dat meldt de Arbeidsinspectie vrijdag. De bedrijven kregen voor ruim een miljoen euro aan boetes.

Voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte en uit de EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië moeten werkgevers een vergunning aanvragen. Ze mogen maximaal tien uur per week of fulltime in de maanden, juni, juli en augustus werken. De studenten werken vooral in de horeca en detailhandel en komen meestal uit Suriname en China.

De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 187 bedrijven waar fraude werd vermoed. Ze troffen hier 178 studenten die zonder vergunning of te veel uren werkten. De bedrijven kregen boetes, ook werden vergunningen van werkgevers en studenten ingetrokken.

De inspectie gaat dit jaar met de controles door en geeft in samenwerking met onderwijsinstellingen voorlichting over de regels. De Arbeidsinspectie controleert streng om te voorkomen dat studeren in Nederland een smoes wordt voor mensen die werk zoeken.