'Valiumverkrachter' liet strafblad opschonen

De voor verkrachting veroordeelde Johan S. gebruikt valse documenten om zich vrij te pleiten van zedenmisdrijven. Zijn moeder, die advocate is, hielp hem aan een vervalste verklaring dat hij zou zijn vrijgesproken. S., ook bekend als de Valiumverkrachter, kwam onlangs vrij en verblijft sindsdien in Polen, schrijft De Telegraaf.

S. zou de valse documentatie onder meer hebben gebruikt om aan de Poolse autoriteiten te tonen. Ook zou hij ermee naar Google zijn gestapt in een poging informatie over hem van internet te halen.

Het gaat naast de vervalste brief van zijn oude advocaat om een dubieuze vertaling van een sepotbrief, dat is een bericht waarin wordt aangegeven dat iemand ergens niet voor wordt vervolgd. Het sepot heeft betrekking op kleinere zaken en niet op de verkrachting van twee vrouwen en aanranding van een derde waarvoor hij veroordeeld is.

In de begeleidende brief, die zogenaamd door de oude advocaat van S. is gemaakt, staat dat hij is vrijgesproken van ernstige zedenmisdrijven en dat er valse aangiften tegen hem waren gedaan. Justitie ontkent dat in de krant met klem. De advocaat benadrukt dat de brief niet van hem komt.

De vervalsingen kwamen aan het licht door correspondentie die door een halfbroer van S. aan de krant is gegeven. "Ik weet dat hij opnieuw zal toeslaan, zeker wanneer vrouwen niet weten wat hij heeft gedaan. Ik wil niet dat dit gebeurt. Dat mijn moeder meewerkt om hem in Polen een blanco strafblad te bezorgen, kan ik niet verteren."

S. werd voor de verkrachtingen in 2006 in Brazilië opgepakt. Na vijf maanden werd hij uitgeleverd aan Nederland waar hij uiteindelijk in hoger beroep vijf jaar en acht maanden cel kreeg. Hij kreeg eerder tien jaar, maar in beroep werd niet bewezen geacht dat hij zijn slachtoffers verdoofde met valium.