'Nederland niet naar G20 om Afghanistan'

Dat Nederland niet mag aanschuiven bij de top van de G20, de organisatie van de twintig grootste economieën ter wereld, komt onder meer door de beëindiging van de missie in Uruzgan. Dat heeft voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer donderdag gezegd.

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) mocht de afgelopen jaren herhaaldelijk aanschuiven bij de G20. Huidig premier Mark Rutte (VVD) ontbreekt echter op de G20-top, die donderdag is begonnen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Hij is er niet in geslaagd een uitnodiging in de wacht te slepen.

"Je kunt niet zeggen: we zijn er niet bij omdát we uit Afghanistan weggaan, maar het is wel een element dat meespeelt", zei De Hoop Scheffer donderdag op Radio 4. Hij noemt het 'geen drama' dat Nederland er nu niet bij is. "Maar het is beter als je er wel bent."

In de G20 zitten traditionele grootmachten als de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië, maar ook landen als China, India en Saoedi-Arabië. Ook de Europese Unie als geheel maakt deel uit van de G20.


'Vertrek uit afhanistan reden voor uitblijven uitnodiging voor G20' (Foto: Novum)