Advies: drukpers en telegraaf uit grondwet

De grondwet moet worden aangepast aan het internettijdperk. Termen als brief-, telefoon- en telegraafgeheim moeten plaatsmaken voor het recht op vertrouwelijke communicatie, zodat bijvoorbeeld e-mail er ook onder valt. Dat staat in een donderdag verschenen advies over aanpassing van de grondwet.

Volgens het advies moet ook de bepaling over de vrijheid van meningsuiting worden aangepast. Nu staat er dat die alleen geldt voor gedrukte tekst. Hoewel rechters dat in de praktijk breder opvatten, vindt de commissie het beter om in de grondwet duidelijk te maken dat de vrije meningsuiting geldt voor alle mogelijke media.

De adviescommissie, die is ingesteld door het vorige kabinet, vindt verder dat in de grondwet moet komen te staan dat Nederland een democratische rechtsstaat is, en dat Nederland deel uitmaakt van de Europese Unie. Ook moeten rechters de mogelijkheid krijgen wetten te toetsen aan de grondwet. Nu mogen rechters wetten alleen toetsen aan internationale verdragen.

Het kabinet gaat zich over het advies buigen, zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) bij de presentatie, en komt over enige tijd met een reactie.