Hogere straf voor neersteken buschauffeur

Een 50-jarige man uit Loenen die vorig jaar september in Breukelen een buschauffeur neerstak, is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel. Dat is anderhalf jaar meer dan de rechtbank in Utrecht hem eerder oplegde.

De man werd door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij kreeg tweeënhalf jaar celstraf opgelegd. Justitie had acht jaar geëist voor poging tot moord, maar de rechtbank achtte dit niet bewezen. Het OM ging in hoger beroep en eiste wederom acht jaar celstraf. Het gerechtshof in Arnhem denkt niet dat sprake was van voorbedachten rade en houdt het ook op poging tot doodslag. Vanwege de ernst van de feiten is volgens het hof echter een straf van vier jaar op zijn plaats.

De buschauffeur had de man aangesproken op zijn gedrag en gevraagd zijn bus te verlaten, waarna de chauffeur met een groot mes drie keer in zijn borst werd gestoken. De man verkeerde door een vlucht uit Afghanistan en het verlies van zijn vrouw en kinderen in een sociaal isolement. Ook had hij flink gedronken. De chauffeur overleefde de steekpartij.

De man is ook schuldig aan het mishandelen van een NS-medewerker. Hij sloeg in 2008 een hoofdconducteur met een paraplu tegen zijn hoofd.