Cameron wil vervolging studenten

De Britse premier David Cameron heeft donderdag het geweld tijdens de massale studentendemonstratie van woensdag in Londen scherp veroordeeld. Hij erkende tevens dat de politie niet voorbereid was op het slagveld waarin de demonstratie veranderde. Cameron wil dat de relschoppers onder de betogende studenten gerechtelijk worden vervolgd.

Woensdag ontaardde de studentendemonstrantie tegen een verhoging van het collegeld in een slagveld. Boze studenten bestormden een gebouw van de Conservatieve partij, sloegen ruiten in, sloopten het meubilair en smeten allerlei voorwerpen naar de politie. Bovendien werden brandjes gesticht.

"Mensen hebben in de geschiedenis vaak deelgenomen aan marsen, hebben spandoeken omhoog gehouden, geprotesteerd en toespraken gehouden, dat is onderdeel van onze democratie. Maar wat geen onderdeel van onze democratie is, is dit soort geweld en wetsovertredingen. Het is onjuist. Het is niet acceptabel en ik hoop dat alle mogelijkheden van de wet worden ingezet", zo zei de premier.

Veertien mensen, onder wie zeven politieagenten, moesten worden behandeld voor lichte verwondingen. Er werden 51 arrestaties verricht. De organisatoren van het protest veroordeelden het geweld.

De chef van de Metropolitan Police erkende dat de politie het geweld niet had voorzien en in eerste instantie slechts 225 agenten had ingezet. Hij noemde de onlusten 'beschamend voor Londen en voor ons'. Hij verzekerde dan ook dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld.


Studentendemonstratie ontaardde in slagveld (Foto: Novum)