Vijftien jaar cel voor moord op echtgenote

Een 51-jarige man uit Amersfoort moet vijftien jaar de cel voor de moord op zijn vrouw. Hij schoot zijn echtgenote in februari dood. De rechtbank in Utrecht oordeelde donderdag dat de moord alle kenmerken had van een 'koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie'. De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De verdachte had aangevoerd dat hij per ongeluk had geschoten, maar dat vonden de rechters niet geloofwaardig. Uit onderzoek is gebleken dat de man in de maanden voor de moord in zijn omgeving had gezegd dat hij zijn echtgenote bij een eventuele echtscheiding zou doodmaken. Hij kocht twee weken voor de schietpartij een vuurwapen.

Uit verklaringen van familieleden en collega's blijkt dat de Amersfoorter voor een dilemma stond. Omdat hij al een relatie had met een andere vrouw wilde hij weg bij zijn echtgenote, maar hij wilde hun gemeenschappelijke vermogen niet delen.

De dood van het slachtoffer heeft aan de nabestaanden, vooral aan de vier dochters van de twee, onherstelbaar verlies en groot verdriet toegebracht, stelde de rechtbank.