'Nederland heeft meer immigranten nodig'

Niet-westerse ondernemers zijn onmisbaar voor de Nederlandse economie. Dat zegt hoogleraar Ewald Engelen in zijn oratie die hij vrijdag uitspreekt als hij de leerstoel Etnisch Ondernemerschap aanvaardt aan de Universiteit van Amsterdam.

Er moet daarom geen migratiestop komen, maar juist meer immigranten worden gehaald. Volgens Engelen zijn zij door de komende vergrijzing en ontgroening hard nodig in onze economie en doen we te weinig met deze vaak islamitische mensen. "Het zijn uitstekende ondernemers."

Ook moet Nederland met een liefdevollere blik naar migratie kijken. "In plaats van als uitvreters die onze 'vetpotten' opvreten, moeten we ze leren zien als wereldburgers die het 'land van aankomst' een pluim van formaat geven. Niet omdat we dat moreel verplicht zijn, maar omdat het goed koopmanschap is", aldus de hoogleraar.

Engelen zegt dat Nederlanders te ongeduldig zijn en er te snel wordt gezegd dat immigranten alleen maar geld kosten. Hij heeft hoop op de tweede en derde generatie die breder zijn geschoold en langerzamerhand de arbeidsmarkt bestormen. "We moeten het leven van onze migranten wel heel zuur maken, wil het saldo in 2020 niet positief zijn."