'Inburgeringsexamen halen vaak onmogelijk'

Voor veel migranten is het onmogelijk te slagen voor het inburgeringsexamen dat verplicht is om naar Nederland te komen. Dat stelt Vluchtelingenwerk Nederland. In sommige talen is geen lesmateriaal beschikbaar en er zijn vaak geen voorzieningen om Nederlands te oefenen. De organisatie dient vrijdag een klacht in bij de Europese Commissie.

Buitenlanders die in Nederland willen wonen om met hun gezin of geliefde te worden herenigd, moeten volgens de Wet inburgering in het buitenland (Wib) in hun eigen land het basisexamen inburgering afleggen. Volgens Vluchtelingenwerk is dat voor veel mensen onmogelijk en blijven gezinsleden daardoor onnodig lang van elkaar gescheiden.

Vluchtelingenwerk stelt dat de Wib discriminerend is en in strijd is met internationale wet- en regelgeving. "Gezinsleden uit Zuid-Korea en Japan zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van het examen", zegt Vluchtelingenwerkdirecteur Dorine Manson.

De organisatie die opkomt voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers wil dat mensen uit landen waar het onmogelijk is het examen te doen, de kans krijgen het in Nederland af te leggen. Vluchtelingenwerk denkt dat de kans groot is dat de Europese Commissie de klacht toekent en eist dat Nederland zich aan de Europese regels houdt.