Suu Kyi verliest opnieuw beroepszaak

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft donderdag opnieuw een beroepszaak tegen haar huisarrest verloren. Twee eerdere beroepszaken werden al in het nadeel van Suu Kyi beslist en de oppositieleidster besloot in cassatie te gaan bij het Speciale Hof van Beroep in Naypyitaw. Ook deze zaak heeft ze nu verloren. Dat heeft haar advocaat Nyan Win gezegd.

Het hof maakte de beslissing donderdag bekend via een openbaar prikbord. Er werd slechts medegedeeld dat het beroep was afgewezen. Een uitleg werd niet gegeven. "Het hof verwerpt ons beroep en blijft bij de eerdere beslissingen van de rechters", zei Nyan Win. "Deze beslissing is absoluut verkeerd en laat duidelijk zien hoe het rechtssysteem in het land er aan toe is."

Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen 21 jaar in huisarrest doorgebracht, maar is tot augustus 2009 nooit veroordeeld voor een misdrijf. In augustus 2009 kreeg ze echter een verlenging van haar huisarrest met achttien maanden opgelegd, omdat bewezen werd geacht dat ze een eerdere periode van huisarrest had geschonden. Zij had een Amerikaan, die naar haar huis toe was komen zwemmen, korte tijd onderdak geboden.

Aanstaande zaterdag loopt het huidige huisarrest van Suu Kyi formeel af. Hoewel de junta nog niet heeft bevestigd dat zij zal worden vrijgelaten, zijn er volgens bronnen bij de junta 'de nodige veiligheidsmaatregelen' getroffen. Haar aanhang is dan ook optimistisch dat Suu Kyi wordt vrijgelaten.

Suu Kyi's mogelijke vrijlating komt precies een week na de verkiezingen in Birma. Deze verkiezingen zijn volgens velen frauduleus en oneerlijk verlopen. De voorlopige uitslag geeft aan dat de door de junta gesteunde partij USDP heeft gewonnen.

Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie, heeft een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar de fraude. Suu Kyi neemt zitting in de commissie, mits ze zaterdag wordt vrijgelaten. Juist dit soort activiteiten heeft er in het verleden echter voor gezorgd dat de junta Suu Kyi opsloot in haar eigen huis.


Aung San Suu Kyi (Foto: Novum)