'Kabinet stuurt verkenners naar Afghanistan'

Nederland stuurt binnenkort verkenners naar Afghanistan om een eventuele trainingsmissie te onderzoeken. Het gaat om een team van militairen en diplomaten, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) voor de ministerraad.

In het voorstel verwijst de minister naar het regeerakkoord en naar een motie van GroenLinks en D66 over de training van Afghaanse politie, die eerder dit jaar in de Tweede Kamer is aangenomen. Zodra de Kamer vrijdag is geïnformeerd over de verkenning gaat het team op pad. Ze zullen meerdere Afghaanse regio's bezoeken.

Aan alle kanten wordt aan Nederland getrokken om opnieuw een bijdrage te leveren aan de Isaf-missie in Afghanistan. De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder praatte deze week op PvdA-leider Job Cohen in, NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen deed hetzelfde met Rosenthal en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) werd erover aangesproken door de Amerikaanse generaal David Petraeus.

Als de verkenning in gang wordt gezet, staat premier Mark Rutte (VVD) volgende week bij de NAVO-top in Lissabon niet met lege handen. De verwachting is dat hij daar van verschillende wereldleiders het belang van nieuwe deelname aan Isaf te horen krijgt om te voorkomen dat meer landen afhaken.