Suu Kyi gaat verkiezingsfraude onderzoeken

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat helpen bij een onderzoek naar fraude bij de zondag gehouden verkiezingen in Birma, mits deze week haar huisarrest wordt opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie woensdag gezegd.

Volgens de woordvoerder, Nyan Win, heeft de NLD, die officieel niet langer een politieke partij is, een commissie opgezet die de aanklachten gaat onderzoeken. De commissie gaat hoorzittingen houden en bewijzen van stembusfraude verzamelen die door waarnemers zijn geconstateerd. "We gaan een lijst samenstellen van rapporten over de fraude en de onregelmatigheden naar buiten brengen", aldus Nyan Win. "Dit zijn de bedenkelijkste verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt. In het hele land was sprake van oneerlijke activiteiten." Suu Kyi zal 'actief betrokken worden bij de commissie en advies geven, zodra ze is vrijgelaten'.

Aanstaande zaterdag loopt het huisarrest van Suu Kyi af. Volgens een bron worden bij het regime 'de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen'. Nyan Win zei erop te vertrouwen dat Suu Kyi wordt vrijgelaten, maar hij zei ook dat Suu Kyi haar vrijlating niet zal accepteren als er voorwaarden aan worden gesteld.