Wilders vindt Koran erger dan Mein Kampf

De Koran is erger dan Mein Kampf als het om aanzetten tot haat en geweld gaat. Dat betoogt PVV-leider Geert Wilders in een interview met het invloedrijke Duitse weekblad Der Spiegel.

In de Koran staan volgens Wilders meer anti-joodse passages dan in het boek van Adolf Hitler. Ook zou het islamitische heilige boek geen ruimte laten voor andere inzichten. Daarmee zou de islam dezelfde principes volgen als het fascime en het communisme.

In het interview geeft Wilders aan dat hij de vergelijking kan maken omdat hij ook delen van Mein Kampf heeft gelezen. "Bij ons is Mein Kampf verboden. Als mijn vrienden aan de linkerkant consistent zouden zijn in hun beleid, zou ook de Koran moeten worden verboden."

Der Spiegel wijst erop dat de Bijbel ook tot geweld oproept en geeft als voorbeeld een citaat van Jezus. "Breng me nu die vijanden hier die mij niet als koning wilden, en steek hen voor mijn ogen neer." Wilders stelt echter dat het er in het Nieuwe Testament gematigder aan toe gaat.

Een cruciaal verschil is volgens hem ook dat moslims de Koran veel stricter opvatten dan christenen de Bijbel. Daarom zou een vergelijking niet opgaan.

Het proces tegen Wilders was mede gebaseerd op de uitspraak dat de Koran net zo erg zou zijn als Mein Kampf. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz betoogde echter dat niet vaststaat dat Wilders juist is geciteerd.