'PvdA en GL praten over samenwerking'

PvdA-leider Job Cohen en GroenLinks-leider Femke Halsema hebben in oktober vertrouwelijke gesprekken gevoerd over vergaande politieke samenwerking tussen hun partijen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De partijen zouden in de toekomst een permanente politieke alliantie willen aangaan, waaraan mogelijk ook SP en D66 deelnemen.

Aanleiding voor het overleg is de bezorgdheid en frustratie van veel oppositiepartijen over de richting die het kabinet kiest. Door samenwerking willen PvdA en GroenLinks komen tot een versterking van 'het progressieve geluid', aldus PvdA-voorzitter Liliane Ploumen. "Wij willen een vrij land dat trots is op zijn beschaving en vooruit wil in de wereld."

Ploumen bevestigt in de krant de gesprekken. Zij is bij het overleg betrokken, evenals haar GroenLinks-ambtgenoot Henk Nijhof. Ook initiatiefnemer Halsema bevestigt volgens de NRC dat er verkennende gesprekken worden gevoerd.

Aan deze gesprekken doen SP en D66 niet mee, maar de partijen zijn wel aanwezig bij het maandelijkse overleg van de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de vier partijen. Tijdens dit 'Broodje progressief' wordt ook over de mogelijkheden van politieke samenwerking gediscussieerd.