Amnesty hekelt vreemdelingendetentie in Nederland

De manier waarop vreemdelingen in ons land worden opgesloten, is in strijd met de internationale mensenrechten. Dat stelt Amnesty International Nederland, dat een humaner detentieregime wil. Volgens Amnesty zijn aanbevelingen die de mensenrechtenorganisatie twee jaar geleden aan de overheid deed, niet opgevolgd.

Amnesty presenteerde in 2008 een kritisch rapport over de manier waarop vreemdelingen in Nederland worden gedetineerd. De mensenrechtenorganisatie deed daarin aanbevelingen ter verbetering van de situatie. Toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) kondigde aan dat de omstandigheden in detentiecentra voor vreemdelingen zouden worden verbeterd.

Volgens Amnesty zijn de bezoektijden sindsdien verruimd en het activiteitenprogramma uitgebreid. "Maar onze belangrijkste kritiek staat nog steeds overeind. Vreemdelingendetentie wordt te vaak toegepast en heeft ten onrechte een strafrechtelijk karakter, terwijl het een bestuursrechtelijke maatregel is", stelt Amnesty-directeur Eduard Nazarski.

In Nederland worden jaarlijks tussen de acht- en tienduizend vreemdelingen gedetineerd. Volgens Amnesty worden regelmatig kwetsbaren opgesloten als zwangere vrouwen, alleenstaande minderjarigen en zieken.

Vorige week kwam de Inspectie voor de Sanctietoepassing, een onderdeel van het ministerie van Justitie, ook met een rapport over de vreemdelingendetentie in ons land. De inspectie concludeert onder meer dat vreemdelingen die het land uit moeten, nog steeds onder slechtere omstandigheden worden opgesloten dan criminelen.