Opstelten belooft harde aanpak geweld moskeeën

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) belooft geen woorden maar daden in de aanpak van geweld tegen moskeeën. Hij voelt niets voor het opstellen van nieuwe onderzoeksrapporten, omdat dat slechts een trucje zou zijn om de aanpak van het geweld uit te stellen, zei hij donderdag tegen de Tweede Kamer. In plaats van meer onderzoek wil hij direct aan de slag om het geweld tegen moskeeën, maar ook tegen christenen, joden, homo's of andere minderheden, keihard aan te pakken.

"Dit zijn zaken waar je wakker van ligt", zei Opstelten tijdens het spoeddebat, dat was aangevraagd naar aanleiding van onder meer recentelijke brandstichtingen bij moskeeën in Dordrecht en Groningen. De aanpak van dit soort discriminatoir geweld heeft de hoogste prioriteit, zei Opstelten.

Hij wil dat gemeenten alle middelen die zij tot hun beschikking hebben, inzetten om te voorkomen dat deze incidenten plaatsvinden. Het inzetten van de Voetbalwet, die politie en justitie extra bevoegdheden geeft om snel op te treden, is hierbij een van de opties.

Dit jaar zijn er zes gevallen van geweld tegen moskeeën gemeld. Vorig jaar werden zestien incidenten gemeld, in 2008 waren dat er 32. Opstelten vindt het belangrijk dat goed onderzocht wordt wat de achtergrond van dit geweld is. Hiervoor is wat hem betreft niet meer, maar beter onderzoek voor nodig.

SP-Kamerlid Ronald van Raak en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wilden van de minister weten of het geweld tegen moskeeën te maken heeft met de tweedeling van het politieke klimaat en de opkomst van de PVV. Opstelten liet weten deze analyses aan anderen over te laten, maar onderstreepte wel dat hij een 'bruggenbouwer' is. PVV-Kamerlid Lilian Helder zei, in navolging van wat Geert Wilders al op Twitter had gedaan, ieder geweld tegen religieuze instellingen uitdrukkelijk te veroordelen.


(Foto: Novum)