Joden boos over herdenking Kristallnacht

Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseert vanaf volgend jaar jaarlijks een herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. De huidige herdenking, die wordt georganiseerd door Nederland Bekent Kleur, wordt volgens het CJO misbruikt vanwege politieke motieven.

Nederland Bekent Kleur organiseert sinds 1992 een jaarlijkse herdenking. Het CJO heeft bezwaar tegen de manier waarop dat tegenwoordig gebeurt. ''We kunnen niet accepteren dat de jodenvervolging door organisaties en personen misbruikt wordt voor hun eigen politieke agenda'', zegt secretaris Ruben Vis van het CJO, dat de belangen van de joodse gemeenschap behartigt.

Volgens Vis is de herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam 'in hoge mate gepolitiseerd'. Zo vindt het CJO een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Ernaast staat een affiche waarop wordt opgeroepen Israël te boycotten. Volgens het CJO wordt Israel gelijk gesteld aan apartheid.

"Dit heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden'', vindt het CJO. ''We willen een statement maken. Het wordt tijd dat duidelijk wordt gemaakt dat zo niet kan worden omgegaan met de herdenking van de Kristallnacht'', aldus Vis.

De Kristallnacht was een massale uiting van antisemitisme in nazi-Duitsland. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in Duitsland 267 synagogen in brand gestoken en 7500 bedrijven van joden vernield. 92 joden werden vermoord.

Nederland Bekent Kleur was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.