Gemeente Utrecht ontkent geheimhouding scriptie

De gemeente Utrecht heeft geen opdracht gegeven om de kritische scriptie van een student over het Jongerenloket onder embargo te zetten tot 2050. Dat stelt het college van Burgemeester en Wethouders op vragen van de VVD.

De scriptie bevatte een naam, waarna de gemeente de student van de Universiteit Utrecht verzocht de naam te schrappen of het werk van internet te halen. Het college zegt dat het gangbaar is dat scripties anoniem zijn en niet traceerbaar naar personen.

De scriptie verdween van internet, maar volgens de gemeente was het weghalen van de naam al genoeg en is er nooit sprake geweest van een embargo.

De VVD-fractie is blij dat het college de scriptie niet bewust wilde geheimhouden. Volgens fractievoorzitter Kees Geldof is er sprake van een 'knullige gang van zaken', maar is er geen reden om de uitspraak van de wethouders niet te geloven.

In de scriptie stelt de student dat criminele jongeren via het Jongerenloket stagegeld kregen zonder daarvoor te werken. Ook zorgden de jongeren voor een agressieve sfeer op de werkvloer, waardoor jongeren die wel wilden werken, wegbleven.