GroenLinks wil ontruiming kraakpand voorkomen

De Amsterdamse afdeling van GroenLinks probeert burgemeester Eberhard van der Laan op andere gedachten te brengen over de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht. Volgens GroenLinks is er geen sprake van overlast en is er geen nieuwe bestemming voor het pand. Daarom is het niet nodig te ontruimen, vindt de coalitiepartij.

Het OM liet maandag weten dat het kraakverbod dinsdag voor het eerst op grotere schaal wordt toegepast bij een ontruimingsronde in Amsterdam. Naast het pand aan de Passeerdersgracht staan ook panden aan de Schoolstraat, de Voorburgstraat en de Oosterparkstraat op het programma om te worden ontruimd.

GroenLinks is verbaasd over de aangekondigde ontruiming en gaat het college vragen stellen, zo meldde een raadslid van de coalitiepartij. De gemeenteraad en burgemeester Van der Laan discussiëren donderdagmiddag in een commissievergadering over de aangekondigde ontruiming.

Update 16:00

Tijdens de raadsvergadering donderdagmiddag heeft de burgemeester de bezwaren van GroenLinks van tafel geveegd. Volgens Van der Laan is bij het bewuste pand lokaalvredebreuk geconstateerd en is er bovendien een duidelijke bestemming. Daarmee is de aangekondigde ontruiming terecht, stelde hij.