'Geen bezwaar tegen NHM in A'dam'

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) heeft er geen problemen mee dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) een tijdelijk onderkomen heeft gevonden in de Amsterdamse Zuiderkerk. Dat bleek donderdag tijdens een spoeddebat over het museum.

Zijlstra zette vorige week een streep door de subsidie van vijftig miljoen euro voor de bouw van het museum in Arnhem. Gezien de bezuinigingen in de kunst- en cultuursector noemde de bewindsman deze uitgave 'niet reëel'. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt hem, zo bleek tijdens het debat.

Het museum maakte deze week bekend dat het de komende vijf jaar een tijdelijk onderkomen heeft gevonden in de Zuiderkerk. Van daaruit gaat de directie op zoek naar sponsors om met privaat geld een permanent onderkomen te financieren.

De gemeente Arnhem reageerde woedend op dit besluit. Burgemeester Pauline Krikke (VVD) wees erop dat in de statuten van het museum Arnhem wordt genoemd als vestigingsplaats. Dat geldt dus ook voor een tijdelijk onderkomen, redeneert Krikke, die drie locaties in de aanbieding heeft. Zij eiste dat Zijlstra zou ingrijpen.

De staatssecretaris is dit niet van plan, bleek donderdag. Wat hem betreft is de discussie over de locatie van het museum niet meer aan de orde, omdat hij heeft besloten geen geld meer uit te geven aan de bouw ervan. Mocht het museum privaat geld vinden voor een permanent onderkomen, dan mag dat van hem ook buiten Arnhem. De wijziging van de statuten zal hij niet dwarsbomen, zo stelde Zijlstra.

Hij heeft er daarom ook geen problemen mee dat het NHM de komende jaren vanuit Amsterdam opereert, zolang dit niet wordt bekostigd met overheidssubsidie. De bewindsman geeft het museum zes miljoen euro om komend jaar activiteiten en reizende tentoonstellingen te organiseren. Hij gaat er streng op toezien dat dit geld niet wordt gebruikt om de vestiging in de Zuiderkerk te bekostigen. "Het museum krijgt geld voor activiteiten, niet voor een gebouw."