Obama laat plannen voor emissiehandel varen

Het invoeren van een limiet op de uitstoot van broeikasgassen in de Verenigde Staten, waarbij bedrijven emissierechten kunnen kopen en verkopen, wordt niet langer door president Barack Obama nagestreefd. Nu de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben overgenomen, is het de vraag of dergelijke emissiehandel kan worden doorgevoerd.

"Emissiehandel was slechts één manier om de koe bij de hoorns te vatten; het was niet de enige manier", zei Obama woensdag. "Ik ga op zoek naar andere manieren om het probleem aan te pakken."

De Republikeinen vreesden dat de emissiehandel zou leiden tot hogere energieprijzen en zetten de kwestie in hun campagne voor de Congresverkiezingen in tegen Democraten die voor de milieumaatregelen waren. Van de vijftig Democraten die hun zetel in het Huis verloren aan een Republikein waren er dertig voorstander van de emissiehandel.

Milieuactivisten drongen er ondertussen bij Obama op aan niet van zijn beleid af te stappen. De president lijkt door de veranderingen in het Congres echter te zoeken naar middelen om voor- en tegenstanders tevreden te stemmen.

"Een van de zaken die erg belangrijk voor mij is, is dat we de wetenschap niet negeren, maar op zoek gaan naar middelen om deze problemen het hoofd te bieden zonder dat de economie daar onder lijdt, die de ontwikkeling van schone energie in dit land aanmoedigen, die ons de mogelijkheden bieden hele nieuwe industrieën te ontwikkelen en banen te creëren."